EXCLUSIV VIDEO | Cărbunele, soluția de tranziție spre energia nucleară, și nu gazul? De ce consideră Daniel Zamfir că termocentralele ar rezolva actuala criză energetică

Publicat: 15/11/2022, 18:15
Actualizat: 15/11/2022, 18:16

Până ce România își va mări capacitatea de producție de energie nucleară, prin construirea reactoarelor 3 și 4 la centrala de la Cernavodă și implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, termocentralele reprezintă o soluție viabilă, consideră senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat. De aceea, autoritățile de la București ar fi trebuit să insiste cu renegocierea țintelor din PNRR, spune Zamfir. Asta, în condițiile în care România s-a angajat să treacă în conservare capacități de producție pe combustibil solid de la Rovinari și Turceni de la 31 decembrie 2021.

“Ce facem cu cărbunele ăla, mai scoatem cărbune în timpul ăsta? În timp ce le conservăm? Vă spun eu că nu, pentru că eu am fost acolo. Nu poți să depozitezi lignitul, pentru că lignitul se aprinde. Vedeți că la huila e iarăși o mare eroare de management a Ministerului Energiei. Noi avem acolo o termocentrală modernizată cu tehnologie de către japonezi, s-au investit acolo vreo 65 de milioane de euro să facem o centrală care să meargă după toate reglementările europene.

Vreau să vă aduc aminte tututor că nu există niciun fel de diferență între gradul de poluare al centralelor noastre pe cărbune cu cele din toată Europa. Adică, la fel poluează centrala din România, Germania, Polonia și așa mai departe, deci nu există nicio diferență. Ei nu mai au cărbune, încearcă să deschidă noi capacități. În Germania, au desființat un parc eolian ca să extragă lignitul de acolo. Deci s-au orientat pe o producție sigură de energie electrică, pentru că vântul azi bate, mâine nu bate”, a explicat președintele Comisiei economice din Senatul României, la Gândul Exclusiv.

„Asta este soluția cu adevărat viabilă”

Conform lui Daniel Zamfir, grupul energetic de la Rovinari, unde combustibilul folosit este lignitul, poate funcționa încă 10-12 ani.
“Eu am fost acolo, cu colegi de la Comisia Economică, la grupul energetic de la Rovinari, oamenii ăia, niște profesioniști de excepție, ne-au spus că grupurile de acolo pe lângă faptul că funcționează la cei mai înalți parametri de performanță, comparabili cu orice centrală pe cărbune din Uniunea Europeană, pot funcționa la acești parametri încă 10-12 ani. Timp suficient să trec la energia nucleară.

Asta este soluția cu adevărat viabilă. Avem un acord cu Statele Unite, pentru acele SMR-uri (n.r. small modular reactor, trad. reactor modular de mici dimensiuni) care e foarte în regulă să se facă, avem acum acord și cu Statele Unite și cu Canada să finanțăm rectoarele 3 și 4, deci avem o perspectivă să trecem la o energie nucleară continuă, să nu depindem de soare, de vânt și așa mai departe, și fac o paranteză asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a instala capacități eoliene și solare, numai că aceste capacități nu asigură producția energiei electrice continue.

Or, ca să-ți menții un sistem energetic, trebuie să te bazezi pe această energie continuă. Avem hidro, avem nuclear, avem cărbune. Când produce mai mult eolianul, ne păstrăm apa în lacuri, la hidro, nu consumăm, ne păstrăm rezerva pe cărbune, adică poți face acest mix al energiei pentru că, Slavă Domnului, avem această șansă, nicio țară, să știți, din Europa nu este în situația bună în care suntem noi. Să avem materie primă, că asta spune și Transelectrica «Domnule, avem materia primă, aici, la noi în pământ, scoateți și puneți-l pe foc ca să produceți energie». Sau măcar vindeți-l”, a mai spus Daniel Zamfir.

„Gândiți-vă cât profit obține Compania Energetică Hunedoara”

Totodată, senatorul susține că actuala situație face ca, în premieră, Complexul Energetic Hunedoara, care exploatează și folosește huila, să devină profitabil.

“Avem o centrală acolo, pe huilă, care a rămas singura, pentru că Mintia, dintr-o mare eroare, a fost vândută. Aici, la Paroșeni unde avem șansa să vindem huilă pentru că ne cer polonezii, ne cer ungurii, cer chiar CET-urile noastre, de la Iași, de la Timișoara, de la Govora, merg pe cărbune, ori noi nu suntem în stare să scoatem cărbune, pentru această termicentrală de la Paroșeni și din cauza acestui lucru ea merge doar două zile pe săptămână.

Nu-i păcat de Dumnezeu să ai un grup energetic care să-ți producă energie electrică și tu să nu-l pui în funcțiune doar pentru că nu scoți cărbunele pe care-l ai acolo?! Pentru că managementul acesta defectuos și politica Ministerului Energiei au fost să radem tot ce înseamnă cărbune când acum ar trebui să scoți cărbune să pui pe foc și să produci.

Știți ce face Paroșeniul ăsta? În două zile, cât vinde energie electrică, doar două zile, atât, dincolo de faptul că închisul și deschisul consumă foarte mult, pentru că, repet nu e o mașină, nu e un autovehicul să-i dai la cheie, o termocentrală are nevoie de un timp până se încălzește, închisul-deschisul afectează instalația până la urmă, deci din două zile, cât vinde energie electrică Paroșeniul, obține venituri ca să plătească salariile a 3.000 de angajați, de mineri și de toți cei care lucrează în termocentrală.

Dar dacă ar merge șapte zile și nu două, gândiți-vă cât profit obține Compania Energetică Hunedoara care a fost întotdeauna subvenționată de stat, iar acum e momentul să fie pe profit. Ai șansa asta, până la urmă istorică, e conjuctura care e, și tu să dai cu piciorul doar pentru că dl Popescu are el până la urmă interese să se treacă pe gaz”, a mai spus Daniel Zamfir.

Marți, 15 noiembrie, energia electrică produsă de termocentrale era de aproape 24% din mixul energetic național, după hidro, 27,5%, și înaintea celei produsă pe bază de hidrocarburi (23,4%) și cea nucleară (21,2%), conform datelor Transelectrica.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Copiii lui Adi Minune se tratează în Turcia. Ce proceduri au ales să-și facă
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Beyonce surprinde din nou! Artista va susține un concert live pe Netflix în ziua de...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce s-a întâmplat după ce o cercetătoare și-a injectat virusuri crescute în laborator în tumoarea...